Francuskie paszteciki z nadzieniem z pora

Paszteciki powstały z konieczności wymyślenia śniadania, które mogłabym zabrać do pracy, a które nie byłoby kanapkami. Wyszły pyszne – spróbujcie.

paszteciki_z_porem01

Składniki:

  • paczka ciasta francuskiego
  • pół dużego pora [białej części] lub cały mniejszy
  • cztery pieczarki
  • 10dag sera żółtego [ja użyłam cheddara]
  • 150g ricotty
  • dwie łyżki masła
  • pół łyżki oleju kokosowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól, parę ziaren kolendry, czarnuszka
  • oliwa z oliwek

paszteciki_z_porem02

Przygotowanie:

W rondelku roztopić łyżkę masła i olej kokosowy, wrzucić ziarna kolendry. Zamieszać, wrzucić pokrojone w słupki pieczarki. Mieszając smażyć na wolnym ogniu dwie minuty. Dorzucić pora pokrojonego w półplasterki. Podsmażyć. Doprawić solą, dodać pozostałe masło. Smażyć parę minut, wlać sok z cytryny. Przemieszać, podsmażyć jeszcze minutę. Odstawić do ostygnięcia.

Ser żółty zetrzeć na tarce i wymieszać z ricottą. Połączyć z warzywami.

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty. Na środek każdego wyłożyć farsz, a następnie zwinąć ciasto formując rulon. Paszteciki posmarować oliwą i posypać czarnuszką. Ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze. Piec w 150* do zrumienienia.

Smacznego :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s