Makaron ze szpinakiem i pomidorkami

makaron_pomidorki_szpinak tyt

Dzisiaj przepis na pyszny makaron, któremu charakteru nadaje szpinak, słodyczy – pomidorki, a kremowości masło. Smakuje wiosną.

Wiosna, to pora roku, kiedy chętnie sięgam po potrawy proste i przygotowywane z niewielkiej ilości świeżych składników. Często są to jedno lub dwuskładnikowe makarony. Do wykonania tej potrawy potrzebować będziecie:

  • młody szpinak
  • pomidorki
  • makaron

a dodatkowo:

  • masło
  • oliwa
  • mleko
  • sól
  • pieprz

Wstawiamy wodę na makaron [chyba, że mace indukcję, to jest jeszcze czas – mojej kuchence trochę czasu to zajmuje]. Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżeczką masła, wrzucamy na nią pokrojony szpinak i smażymy dwie minuty. Dodajemy sól i pieprz. Wlewamy ok. pół szklanki mleka i wrzucamy przekrojone na pół pomidorki i smażymy kolejne trzy minuty.

Jak zagotuje się woda wrzucamy do niej makaron. Do osolonej wody :)

makaron_pomidorki_szpinak 01

Gdy makaron jest już prawie ugotowany, dolewamy jeszcze 1/3 szklanki mleka na patelnię i wrzucamy na nią makaron. Mieszamy i podajemy.

makaron_pomidorki_szpinak 02

Jak kiedyś mówiłam – szpinak zwykle nie wygląda zbyt ślicznie :)

makaron_pomidorki_szpinak 03

Mój makaron gotował się jedynie trzy minuty, ponieważ był świeży [do kupienia w Lidlu], ale jeśli wasz potrzebuje więcej czasu – możecie wstawić wodę trochę wcześniej, lub czekając aż się makaron ugotuje – zestawić na chwilę patelnię z ognia.

Smacznego.

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Makaron ze szpinakiem i pomidorkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s