Naleśniki gryczane na Dzień Naleśnika

zdjecie tyt

Dzień Naleśnika obchodzony w Irlandii i Wielkiej Brytanii to wtorek poprzedzający Środę Popielcową. Kiedy my zajadamy się śledziami pod każdą postacią, na Wyspach królują naleśniki. Zdecydowanie wolę ich sposób świętowania ostatniego dnia karnawału. Ryby nigdy nie były na liście moich ulubieńców.

Tegoroczny Dzień Naleśnika uczciłam naleśnikami gryczanymi z pastą ciecierzycowo-twarogową. Pasta ma sporo składników – zrobiłam sobie przy okazji porządki w lodówce :)

DSC_8586a

NALEŚNIKI GRYCZANE Z PASTĄ Z CIECIERZYCY I TWAROGU

Na naleśniki: 250g mąki gryczanej, dwa jajka, dwie łyżki oliwy, pół łyżeczki soli, mleko – do uzyskania pożądanej konsystencji

Na pastę: pół puszki ciecierzycy, 150g twarogu, trzy ząbki czosnku, parę suszonych pomidorów, coś zielonego [u mnie rukola, kiełki rzodkiewki, resztki mieszanki sałat], łyżka oliwy z oliwek, przyprawy – wędzona ostra papryka, imbir

Parmezan

Składniki ciasta naleśnikowego mieszamy mikserem i smażymy naleśniki.

Składniki pasty miksujemy przy pomocy blendera.

Usmażone naleśniki smarujemy pastą i zwijamy w rulony, które układamy w formie lub naczyniu żaroodpornym. Smarujemy lekko z wierzchu zalewą suszonych pomidorów, posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika Zapiekamy do czasu roztopienia się sera.

DSC_8580

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Naleśniki gryczane na Dzień Naleśnika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s